Decizia la care faceti referire a fost pronuntata de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite pentru a examina recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Timişoara cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2) raportat la art. 43 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, referitor la stabilirea stagiului complet de cotizare utilizat pentru determinarea punctajului mediu anual în operaţiunile de recalculare a pensiilor în sistemul public, pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001 în baza Legii nr. 3/1977 şi care şi-au desfăşurat activitatea în grupe speciale de muncă.
Recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Timişoara a fost admis, aratandu-se ca dispoziţiile art. 77 alin. (2) raportat la art. 43 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se interpretează în sensul că stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 şi care şi-au desfăşurat activitatea în grupe speciale de muncă este cel reglementat de art. 14 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţă socială.
Cu privire la sansele de castig in eventualitatea unui litigiu, cred ca ar trebui sa oferiti mai multe detalii... altfel nu putem avea vreun criteriu de apreciere...
Am iesit la pensie in 01.05.2000, dupa 15 ani de lucru in Gr 1 ( domeniul radioactiv , producere combustibil nuclear ), in baza legii nr 3/1977, fiindu-mi calculat punctul de pensie doar pentru perioada in care am cotizat cu procentele respective la fondul de pensii ( 15 ani ), fara a se tine cont si de sporul de grupa care in categoria acestui tip de activitate, era de 1 an de spor la fiecare an lucrat, asa cum a fost reglementat prin HG 407/1990, prin care se stipula la art 4 (1), ca personalul care a lucrat cel putin 15 ani in gr 1 de munca, zona 1 de expunere la radiatii - `` primeste pensie integrala pentru munca depusa, indiferent de varsta ``. Printr-un raspuns primit de la Casa Judeteana de Pensii Brasov, in urma unei petitii adresate de catre subsemnatul, mi se spunea ca nu pot beneficia de recalcularea punctului de pensie, datorita respectivei Hotarari 407, si ca intr-ucat `` am beneficiat de un calcul al pensiei la un stagiu complet de cotizare REDUS ( 15 ani ) potrivit acelui act normativ cu caracter special, respectiv HG 407/1990.
In aceasta situatie sunt majoritatea salariatilor C.N.UBucuresti, care cuprinde atat salariatii din domeniul; de prelucrare si producere a Uraniului, cat si minerii din domeniu, si salariatii Centralei Nuclearo electrice, Cernavoda.
Adica acest domeniu de activitate este considerat cel mai periculos din toata lista activitatilor si meseriilor din Romania, insa suntem considerati si interpretati ca si cum amfi SOLICITAT NOI INSINE iesirea la pensie ANTICIPATA< total gresit. Tocmai pentru remediaerea erorilor aparute, s-a ajuns si la solicitarea si emiterea Deciziei nr. 40/2008. Deci cei 15 ani lucrati in aceasta grupa trebuiesc considerati ca si 30 de ani lucrati, iar cotizarea pentru cei 15 ani de spor trebuiesc luati in calcul pentru calculul punctului de pensie. Conform Deciziei emise, trebuie respectata prevederea art 14 din Legea nr. 3/1977, nu regrlementarile Legii nr. 19/2000.
Va multumesc.....
Aveti perfecta dreptate, dispoziţiile art. 14 din legea 3/1977 nu conduc in niciun fel la ideea reducerii stagiului de cotizare utilizat la recalcularea pensiei.
Mai mult, din coroborarea prevederilor alineatului 1 cu cele ale alineatului 4 ale art. 2 din Normele Metodologice cuprinse în anexa la H.G. nr.1550/2005, rezulta ca stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual este echivalent cu vechimea în munca necesara, potrivit art. 4 din H.G. nr. 407 /1990, pentru deschiderea dreptului la pensie.
Art. 4 din H.G. nr. 407/1990 prevede ca personalul care a lucrat cel putin 15 ani în grupa I de munca – zona I de expunere la radiatii, are dreptul la pensie integrala pentru munca depusa si limita de vârsta, indiferent de vârsta.
Dati in judecata casa de pensii si solicitati
1. anularea deciziei de pensionare ce v-a fost emisa
2. obligarea CJP sa va emita o noua decizie, în sensul stabilirii unui punctaj mediu anual realizat la un stagiu complet de cotizare de 15 ani, realizat în conditii speciale de munca, respectiv, în grupa I de munca (radiatii)
3. obligarea CJP la plata diferentelor de pensie dintre pensia efectiv încasata si cea cuvenita, pâna la emiterea noii decizii de pensionare.
SUCCES!
Asa arata acum prevederile relevante in cazul de fata ale legii 19:
Art. 20. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
Art. 43.
(3) Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca prevazute la art. 20 lit. b) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de 17 ani in zona II de expunere la radiatii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta.
Art. 77. - (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 3.
(2) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 43 si 47, la stabilirea punctajului mediu anual conform alin. (1) se iau in considerare stagiile de cotizare prevazute la aceste articole.
Asa arata art 14 din legea 3/1977, modificata:
Art. 14. - (1) Persoanelor care au lucrat efectiv cel puţin 20 ani în locuri care, potrivit legii, se încadrează în grupa I de muncă, sau cel puţin 25 ani în grupa II de muncă, la stabilirea pensiei li se ia în calcul, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe cîte:
a) un an şi şase luni pentru grupa I de muncă; b) un an şi trei luni pentru grupa II de muncă.
(2) Pe această baza persoanele care au lucrat în grupele I şi II de muncă au dreptul, la cerere, să fie pensionate, la împlinirea vîrstei de:
a) 52 ani, pentru grupa I şi 57 ani pentru grupa II, barbaţii;
b) 50 ani pentru grupa I şi 52 ani pentru grupa II, femeile.
(3) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de alin. (1) sînt pensionate, la cerere, şi la 50 de ani, atît barbaţii cît şi femeile din grupa I de muncă, şi la 55 ani barbaţii sau 50 de ani femeile, din grupa II de muncă.
4) Pentru persoanele cu vechime integrală în muncă care au lucrat mai puţin de 20 ani în grupa I ori mai puţin de 25 ani în grupa a II-a, vîrstele de pensionare arătate la alin. 2 şi 3 se reduc cu cîte:
a) 6 luni pentru fiecare an efectiv lucrat în grupa I;
b) 3 luni pentru fiecare an efectiv lucrat în grupa a II-a."
(5) Vîrstele de pensionare se reduc numai cu ani întregi, fără a putea fi mai mici de 50 ani.
V-am mai intrebat in functie de ce stagiu complet de cotizare v-a fost determinat punctajul mediu anual dar nu mi-ati spus.
Daca ati lucrat minim 20 de ani in grupa I de munca sau minim 25 de ani in grupa II de munca, puteti solicita casei de pensii determinarea punctajului mediu anual in functie de un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, respectiv de 25 de ani. Incepand cu 11.05.2010, toate cererile depuse de persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 si care au lucrat in grupe de munca 20 sau 25 de ani vor fi solutionate favorabil.
=D> Va multumesc, asa voi fi nevoit sa procedez, eu am invartit Decizia nr. 40/2008, Legea nr. 3/1977 si HG 407, pe toate partile, nu am gasit nimic care sa conduca la ideea ca nu as fi indreptatit sa castig in Instanta, insa am dorit sa cunosc si parerea unor persoane competente in domeniu. Conform recalcularilor pentru gr 1 si 2 de munca, eu ar fi trebuit sa intru in recalculare anul trecut in luna Iunie, insa raspunsul celor de la Casa Judeteana de Pensii Brasov, a fost acelasi ca datorita caracterului special al HG 407/1990, nu sunt indreptatit sa mi se recalculeze punctul de pensie asa cum ar fi fost prevazut conform graficului Ordonantei nr 100.
Va multumesc din suflet, foarte mult, dna Irina !=D>=D>=D>